• Imagen
Homenatge a José Martínez Penadés
El passat 27 de maig de 2006, i prèviament aprovat per la sessió plenària, es va celebrar a Cerdà l'homenatge a Don José Martínez Penadés; otorgant-li el títol de fill predilecte del municipi i la posterior denominació oficial del Centre Cultural emb el seu nom.
 

JOSÉ MARTÍNEZ PENADÉS
José Martínez Penadés, va nàixer a Cerdà el 7 de gener de 1891. Fill de José i Vicenta María, era el segon de set germans.
Amb estudis bàsics, però agafats amb interès i afició per la lectura, va saber sempre competir amb aquells que sí tenien. Inclús l'historiador Don Carlos Sarthou, sempre deia una frase referent a ell: "siempre que hablo con Martínez, aprendo algo".
Aficionat des de sempre a la música, el pàrroc de Cerdà, Don José María Martínez Ibañez, al veure les seues inquietuds, va comprar un òrgan (o harmònium), lo qual va contribuir a crear el principi del cor de L’Església de Cerdà, dirigint-lo amb la seua totalitat des de els 17 anys fins els 82 que va faltar. A més de Cerdà, també practicava a Torrella, Torre Cerdà...allà on veia interès, s’oferia per a tot sense cap tipus de condicions.
José també va destacar pel seu interès per la cultura. Sobre 1959 va ser ell quí fundà la biblioteca de Cerdà amb la col·laboració de l'Ajuntament, atorgant els seus propis llibres i els que va poder aconseguir de l'organisme cultural.
Impartia classes de solfeig a l’Ajuntament del municipi, inclús facilitant gratuïtament els mètodes de solfeig, per a tots aquells que volien anar. Doncs era una època en la que hi havia molta carència per a accedir a la cultura.
Va ser, fins que va faltar, Cronista Oficial de Cerdà, difondint les activitats del poble, tenint en compte les limitacions que, aleshores, hi havia en un poble tan menut.
Valencià de naixement, a l'any 1949, amb el seu germà, va realitzar els cursos en "Lo Rat Penat de Llengua Valenciana", idioma que sempre utilitzava a les seues cartes de correspondència, amb familiars i amics, i també en la majoria de cançons que componia. Des de sempre, cada 9 d'octubre, acudia a la processó Cívica i trasllat de la Senyera.
De caràcter jovial, ja en 1939 va peregrinar a peu a Saragossa, a la Basílica de la Verge del Pilar. Un viatge que va durar 11 dies.
Era una persona que, per a la seua època, ja utilitzava mètodes d'alimentació i esports tan avançats que, a día d'avui son els que estan en plena actualitat en la nostra societat.
Aproximadament en l'any 1910, a Cerdà es feia la popular "fireta del catecisme"; es recitaven poesies, es representaven obres de teatre, es cantaven cançons que al·ludien al poble de Cerdà. També per aquells anys, es representava en Naixement, amb una assistència massiva a aquests actes del poble i de tots els del volant, sent la màxima atracció per a tots.
L'arxiu musical que va recol¡pilar durant tota la seua vida, avarca més de 200 obres musicals, amb caràcter centenari. La majoria d'aquestes sent manuscrites per ell.
Predominen sobretot les obres musicals de caràcter religiós, degut a que era el organista oficial de la parròquia. Encara que també hi havien d'altres estils musicals.
Cal destacar que aquest arxiu va ser consultat per diferents doctorats, amb l'objectiu de perfeccionar els seus estudis. Un exemple fou la tesi doctoral publicada per la Universitat de València del Dr. Ramón Ramírez, tal i com queda reflectit a la seua bibliografia.